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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Salto Grande.
Fecha :  21/02/2014
Actualizado :  18/03/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  VICENTE, E.; CARRATO, A.; SILVERA SOTO, S.; LADO, J.; MACÍAS, D.; RODRIGUEZ, G.; VILARO, F.; GONZÁLEZ-ARCOS, M.; CARREGA, G.; IBÁÑEZ, F.
Afiliación :  CARLOS ESTEBAN VICENTE CASTRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; A. CARRATO, Greenfrozen S.A., Bella Unión, Artigas; S. SOTO SILVERA, Asesor técnico privado, Salto; JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; D. MACÍAS, Centro Tecnológico de Bella Unión; GUSTAVO ROBERTO RODRIGUEZ LAGOUTTE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FRANCISCO LUIS VILARO PAREJA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MATIAS GONZÁLEZ-ARCOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; G. CARREGA, Asesor técnico privado, Salto; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Desarrollo de variedades de boniato aptas para congelado en la zona litoral norte del Uruguay
Fecha de publicación :  2011
Fuente / Imprenta :  Revista INIA Uruguay, 2011, no.27 p. 37-40
Serie :  (Revista INIA; 27)
ISSN :  1510-9011
Idioma :  Español
Thesagro :  BONIATO; IPOMOEA BATATAS; VARIEDADES.
Asunto categoría :  --
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/2060/1/18429130112170922.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Salto Grande (SG)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
SG15532 - 1INIAP - PPPP/REVISTA INIA/2011/27

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  29/06/2022
Actualizado :  02/12/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  FERRARI, V.; GIL, G.; HEINZEN, H.; ZOPPOLO, R.; IBÁÑEZ, F.
Afiliación :  VIRGINIA PAULINA FERRARI MORENA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUILLERMO GIL, Laboratorio de Química de Productos Naturales, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; HORACIO HEINZEN, Laboratorio de Química de Productos Naturales, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; ROBERTO JOSE ZOPPOLO GOLDSCHMIDT, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Influence of Cultivar on Nutritional Composition and Nutraceutical Potential of Pecan Growing in Uruguay.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Frontiers in Nutrition, 2022, volume 9, e868054. OPEN ACESS. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.868054
DOI :  10.3389/fnut.2022.868054
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 02 February 2022; Accepted 30 May 2022; Published: 22 June 2022. -- Correspondence: Facundo Ibáñez, fibanez@inia.org.uy -- Edited by: Elena Ibañez, Institute of Food Science Research (CSIC), Spain. Reviewed by: Anabela Marisa Azul, University of Coimbra, Portugal; Lucia Panzella, University of Naples Federico II, Italy; Abraham Wall-Medrano, Universidad Autónoma de Ciudad Juárez, Mexico. LICENCE: This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY). -- This article is part of the research topic "Insights into Food Science and Technology in Latin America" - https://www.frontiersin.org/research-topics/27424/insights-into-food-science-and-technology-in-latin-america#articles
Contenido :  ABSTRACT. - Composition and antioxidant properties of sixteen pecan [Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch] cultivars grown simultaneously in a single experimental orchard in Uruguay were evaluated to characterize their nutritional properties and nutraceutical potential. The percentage of oil, moisture, ash, minerals, and proteins were determined and also the fatty acid profile. Total phenolic compounds [18-41 mg gallic acid equivalents (GAEs)/g], condensed tannin [2-12 mg catechin equivalents (CEs)/g], and tocopherols (110-163 ?g/g) contents were estimated in nut kernels. Total phenolic compounds (32-117 mg GAE/g), condensed tannins (130-357 mg CE/g), and total anthocyanins (1-3 mg 3-glucoside cyanidin/g) were also determined for pecan shells. The antioxidant activity in shells [57.15-578.88 ?mol Trolox equivalents (TEs)/g] was 5 times higher compared with the kernels (23.15-156.60 ?mol TEs/g) measured with hydrophilic ORAC. Bioactive compounds concentrations present statistically significant genetic variability between cultivars studied (p < 0.05). The presence of phenolic compounds was related with high-antioxidant capacity in kernels and shells, and a strong correlation between content of total phenolic compounds and condensed tannins in pecan shells was found. Principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA) show association between cultivars and the observed variables. The nutritional profile in the different cultivars showed the trends descri... Presentar Todo
Palabras claves :  Antioxidant activity (AA); Carya illinoinensis; Fatty acids; Nuts; ORAC; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; Polyphenols; Tannins; Tocopherols.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16899/1/fnut-09-868054.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103106 - 1PXIAP - DDFrontiers in Nutrition/2022
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